Käyttäjät
  Käyttäjätunnus:
  
  Salasana:
  

  
Muista sisäänkirjautuminen.
Menu
Yhteistyössä
Satunnainen kuva

Metso
Metso
Iivana
Kommentteja: 6
Etsi

 
 

 Lahjoita
Auta pitämään jousella.net toiminnassa osallistumalla palvelinkustannuksiin. KIITOS!

 Kaupalliset

Metsäkauris

Teeri
Metsäkauris
Metsäkauris
Kuvaus: 20.9.2011 Lohja, Tero sanoi nappaavansa kyytiin klo 0400 aamulla joten herätys puoli tuntia aikaisemmin. Viimeisimmät havainnot ja kova aivotyö kertoivat meille että parhaat mahdollisuudet päästä tekemään havaintoja ja ehkä ampumaan, olisi olla pelipaikoilla pimeän aikaan ja toivoa että kauriit pyörivät lähistöllä kun valo lisääntyy aamun lähetessä. Tiesin että alueella pyörii emä ja kaksi tai kolme vasaa joista haaveilin yhden voivani napata juhlapöytien vieraaksi..
Istuin omenapuun alla suojassa poikkeuksellisesti, standia kun ei niin avoimelle paikalle saanut.
1,5h kyykkimisen ja varovaisen ympäriinsä kurkistelemisen ja kuuntelemisen jälkeen bongasin siluetin 40-50m päässä. En nähnyt sarvia siinä vaiheessa mutta ryhti ja yleinen meininki olivat erilaista kuin mitä olin samalla paikoilla viihtyvällä emällä ja vasoilla yleensä nähnyt.
Kauris söi ja katseli välillä ympärilleen, mutta omenapuu pään ja minun välissä. Sen suunta oli kohti omaa alatuultani, tosin vielä sivutuulessa, joten päätin tehdä jotain ennen kuin pääsee livahtamaan hajujeni sekaan. Ryhdyin konttaamaan hiljaa jousi toisessa kädessä, ja päästyäni tuskallisen hitaasti 10 metriä lähemmäs puiden suojassa pukki hermostui ja veti pitkän laukkarundin, tosin sivusuunnassa eikä poispäin. Se juoksi ja hyppi aina 10-15m ja pysähtyi katsomaan, ja käännähti sitten takaisin ja teki saman uudelleen. Tätä muutaman kerran tehtyään pukki näytti suuntaavan kohti ja itse käännyin pikaisesti asentoon josta voisin tarpeen vaatiessa ampua. Lopulta pukki 30 metrissä liikkui aina muutaman metrin kerrallaan ja pysähtyi tuijottelemaan välissä. Vedin aina liikkeiden aikana jousta parempaan asentoon ja lopulta vireeseen. Lopullisessa tilanteessa etäisyyttä oli n. 26-28m ja pukki seisoi kyljittäin rinta hieman vinottain minuun päin jalat harottaen ja näytti jopa haastavan riitaa. Päästin nuolen matkaan, tähtäin oli säädetty jo etukäteen nimenomaan kys. matkalle, ja jäin kuuntelemaan ja katsomaan. En nähnyt nuolen lentorataa valkoisista sulista ja wrapista huolimatta mutta ääni kertoi oman tarinansa. Vaimean rusahduksen siivittämänä pukki starttasi vimmatun nopean laukan jota jatkui n. 70-80 metriä ja hidasti sen jälkeen käyntiin ja katosi näkyvistäni metsän reunan taakse.
Etsin nuolta, en löytänyt, mutta muistikuva vauhtinsa hidastaneesta kävelevästä pukista antoi ymmärtää että osuma tuli. Eikä nuoli normaalisti pidä onttoa rusahdusta osuessaan maahan tai puuhun? Lopulta pienen samoilun ja ihmettelyn jälkeen löysin pukin n. 30 metrin päästä siitä mistä sitä aluksi etsin. Oli loppujen lopuksi tipahtanut 10-15sek jälkeen.
Nuoli läpi vasemmasta keuhkosta mutta kulmasta johtuen ulos takajalan edestä kupeesta. Fileet ja lihat säästyivät mutta avaaminen oli hieman tuoksuvaa hommaa. Jos olisi tajunnut ja kerennyt, kulman takia olisi osuman ehkä kokeneempi kerennyt sijoittamaan hieman edemmäs. Yhtäkaikki, pukki nurin ja rairai-laulu raikui. Narulla sorkat yhteen ja kantamaan.
Välineinä Hoytin Katera 70# ja nuolena eastonin powerflight, quikspinin speed hunter-sulitukset ja g5:sen striker.
Toinen sarvi on jollain tasolla epämuodostunut, liekö telonut sen kehitysvaiheessa alkuvuonna johonkin?
Kyllä maan tasolla kyttäily on aikamoista arpapeliä, moni asia olisi voinut mennä pieleen olosuhteidenkin kautta.. Tuulen suunta, pukin käyttäytyminen (arempi olisi ehkä paennut), omat liikehdinnät jne.. Tällä kertaa onni suosi isolla kädellä ja aikainen lintu nappasikin kauriin.

-Antti
Katsottu: 4640
Ladattu: 0
Pisteet: 0.00 (Arvosteluja:0)
Tiedostokoko: 81.4 KB
Julkaistu: 21.09.2011 10:33 AnttiS
Avainsanat: metsäkauris, katera

Kommentti: Kirjoittaja:
Äkäinen pukki23.09.2011 22:19

..oli nimittäin kummassakin korvassa repaleita jotka jo parantuneet. Luulen että kyseinen yksilö oli tottunut ottamaan vähän matsia. Tällä kertaa uhittelu koitui kohtaloksi. Emä vasoineen olisi varmaankin häipynyt paikalta samoin tein!

AnttiS Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 12.09.2011
Kommentteja: 16
AnttiS
Hieno saalis23.09.2011 09:55

Tämä ansaitseekin vähän pidemmän kertomuksen. Onnittelut! Hyvä että homma hoitui, vaikka kuvauksesta päätellen tietyt riskitkin tilanteessa oli.

Arto_Y Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 28.10.2008
Kommentteja: 83
Arto_Y


Powered by 4images 1.7 ©    -   Jousella Ja Nuolella 2004 - 2019 ©