Käyttäjät
  Käyttäjätunnus:
  
  Salasana:
  

  
Muista sisäänkirjautuminen.
Menu
Yhteistyössä
Satunnainen kuva

lapasorsa ja tavi
Lapasorsa ja tavi
Tempe
Kommentteja: 0
Etsi

 
 

 Lahjoita
Auta pitämään jousella.net toiminnassa osallistumalla palvelinkustannuksiin. KIITOS!

 Kaupalliset

Koppelo

Metso
Koppelo
Koppelo
Kuvaus: Oltiin taas kuljeskeltu lähialueilla. Tavattu haulikkomiehiä ja vyörytetty lintuja. Oli aika nostaa rinkka pykälään. Harmi vain, että olin lupautunut lapsenvahdiksi loppuviikoksi. Yön yli pikkulapsen kanssa ei oikein kuulu ydinosaamisalueeseeni. Rakenneltiin siinä nuolia sivussa. Tai ainakin yritettiin. Eikä tässä vielä kaikki. Perjantaina olisi nk. ”Kippobileet” eli emäntiä tupa täys. Lupasin olla kotona ja katella muksun perään, perheellisenä pitää ottaa muutkin huomioon. Ensi viikolla pitäisi panostaa perheeseen lisää. Oli syysloma. Olimme kuitenkin vanhemman pojan kanssa punoneet juonia. Lähtisimme ”retkeilemään” . Eli poika tykkää yöpyä metsässä ja kuljeskella. Poika sanoi, että ota vaan jouskari mukaan, äiti ajattelee, että et lähde vain metsästelemään.
Niin tehtiin. Toiveeni saaliin suhteen ei ollut kummoiset, koska en aikonut metsästää pojan retken kustannuksella. Toki aikoisimme yrittää, mutta kuljettaisiin mitä poika jaksaa ja mitä hän haluaa nähdä. Parasta kuitenkin oli yöpymiset tulilla ja ruoan teko. Metsässä ruoka maistui hyvältä.
Lauantai aamu koitti ja läksimme ajelemaan. Emme pitäneet kiirettä, koska ”pimeydessä kulkee polut petojen”, mikä tuli todistettua taas kerran. Alueelle saavuttuamme hakkuut olivat käynnissä. siinä vietiin 400-600 vuotiaita petäjiä perseenpyyhkimiksi. Olin opettanut pojalle, että miten arvioidaan puiden ikää kaarnan ja oksien perusteella. Pojalla oli kyllä silmää vanhoille metsille. Päästyämme hakkuista, tuli vastaan sitten vähän sellaista enempi rääseikköä. Tämä alue ei varmaan kiinnosta Metsäjallitusta, kun isompia puita on vain siellä täällä. Vaan eipä niitä näkynyt lintujakaan. Oli kuitenkin hyvä kulkea. Kertoilin pojalle luonnosta ja elämästä yleensä ja hän kyseli.
Siinä sitten rupesimme arpomaan asentopaikka. Edestä rämähti haukku. En kuullut siiveniskuja, joten ilmavainuna ja puustalöytönä koira sen sai. Odottelimme, että haukku kiinteytyy. Haukku tasaantui ja kiinteytyi. Kävelimme rinkat selässä kuusen taakse ja laskimme kantamukset alas. Lähdin etenemään haukulle katveita hyväksi käyttäen aluksi äänen perusteella ja sitten näköhavainnon perusteella. Tässä kohden nokkelimmat keksivät, miksi pystykorvalla on komea häntä…
Joka tapauksessa puuryhmä oli selvillä, olin jo aika lähellä. Nyt oli helpompi tehdä tilannearvio ja katsoa maasto. Katsoin valmiiksi katveet. Lähestyin haukkua. Nyt näin koiran paremmin ja saatoin päätellä puun, jossa lintu istui. En nähnyt lintua, jolloin oletin haukussa olevan koppelon. Kyseessä oli melkoisella varmuudella poikakoppelo l. kesän poikueesta, koska se pysyi haukussa. Käytin hyväksi männyn latvakatvetta ja kuusen katvetta ja pääsin n. 7 metrin päähän haukkupuusta. Liikkeet menivät nyt todella jähmeiksi, ei uskaltanut tehdä harkitsemattomia liikkeitä, jonkin ajan kuluttua hyppäsi koppelo oksan seasta. Siellä se istui, mutta värityksen takia siitä näkee ”läpi”. Ampumatkaa olisi reilu 10 metriä yläviistoon, kun istui melko lähellä latvaa. Tosin petäjä oli melko matala. Hyvin hitaasti vedin nuolen kotelosta ja nokitin sen. Työntö, veto, ankkuri, rentoutus ja PTÄFF…
Siivet iskivät ja lintu tippui kivikuolleena alas. Nuoli jäi kiinni lintuun ja katkesi. Osuma oli tullut takaa suolistoon, siitä keuhkojen kautta luihin kiinni. Oli muuten aika lujassa leikkuri. Arvelin, että suolisto hidasti tuota kauluksella ryyditettyä leikkuria. Useimmiten vastaavissa tapauksissa nuoli on pudonnut puun juurelle vahvemmillakin jousilla. Siipipankalle sivulta osuessaan menee läpi ja usein hukkaan.
Siinä päätettiin kävellä seuraavaan maahan yöksi. Koira löysi siitä vielä metson ja sai sen haukkuun GPS:llä mitattuna puolen kilometrin päässä. Kävin katsomassa, ja iso metsohan siellä oli. Kun oli poika mukana ja oli jo melkein pimeä, ei viitsinyt alkaa naakia. Ajoin linnun lentoon, koska olin saanut riittävästi. Uusintahaukkua ei enää tullut. Pimeällä saavuimme perinteiselle tulipaikalle, jonne vetäisimme louteen pystyyn ja aloitimme iltaruuat. Poika mainitsi, että olipa mukavaa, ja se oli miellyttävää kuultavaa….
Katsottu: 5295
Ladattu: 0
Pisteet: 0.00 (Arvosteluja:0)
Tiedostokoko: 73.2 KB
Julkaistu: 14.10.2014 21:16 Iivana
Avainsanat: Koppelo, Metso, Pystykorva, Jousimetsästys

Kommentti: Kirjoittaja:
Hienoa14.10.2014 21:37

Mahtavaa lukea taas näitä Iivanan juttuja! Mikään ei oo parempaa kun saa opettaa jälkipolvelle luonnossa liikkumisen taitoa ja metsästystä.

Santtu Tiainen Offline
Käyttäjä

Rekisteröitynyt: 22.02.2011
Kommentteja: 6
Santtu Tiainen


Powered by 4images 1.7 ©    -   Jousella Ja Nuolella 2004 - 2020 ©